Regensensoren in verkeerslichten voor fietsers
De fractie van de ChristenUnie heeft aan het college van B en W vragen gesteld of er in Amstelveen in verkeerslichten voor fietsers regensensoren kunnen worden aangebracht. Met een regensensor springt een verkeerslicht voor de fietser vaker op groen. De ChristenUnie vindt het belangrijk dat het verkeer in Amstelveen fietsvriendelijk is. Daarom vindt de ChristenUnie het belangrijk te zoeken naar meer mogelijkheden om Amstelveen fietsvriendelijker te maken. De fractie van de ChristenUnie meent dat het aanbrengen van regensensoren in verkeerslichten zo’n maatregel is.
In de media zijn de afgelopen dagen berichten verschenen dat verkeerslichten voor fietsers in de stad Groningen worden voorzien van een regensensor. Als het regent of sneeuwt, springt het verkeerslicht voor de fietser dan vaker op groen. Een proef die de gemeente Groningen heeft gehouden blijkt zo succesvol te zijn dat het college van die gemeente heeft besloten regensensoren te gaan invoeren. Belangrijke overweging daarbij was dat de wachttijd voor het overige verkeer daarmee niet langer bleek te worden. Op het systeem zijn slechts positieve reacties binnengekomen.
De fractie van de ChristenUnie dringt er daarom bij het college van B en W op aan dat ook in Amstelveen wordt onderzocht in hoeverre het aanbrengen van regensensoren in verkeerslichten de positie van de fietser in het verkeer kan versterken. De ChristenUnie vindt het belangrijk dat naar nieuwe, bijvoorbeeld elektronische, mogelijkheden wordt gezocht die Amstelveners aanmoedigen in het verkeer meer de fiets te gebruiken.
De fractie van de ChristenUnie vraagt daarom aan het college om een proef te gaan doen met regensensoren in verkeerslichten en na te gaan welke verkeerskruising(en) in onze gemeente hiervoor geschikt zijn.
De volgende vragen zijn aan het college gesteld:
- Is het college bereid om te onderzoeken of het aanbrengen van regensensoren in verkeerslichten voor fietsers het fietsvriendelijke beleid van het college verder kan versterken?
- Is het college bereid om hiervoor een proef te doen op een wijze zoals de gemeente Groningen regensensoren heeft onderzocht en aangeven welke verkeerskruising / verkeerskruisingen in onze gemeente hiervoor geschikt zouden kunnen zijn?
- Kan het college aangeven op welke termijn een dergelijke proef zou kunnen plaatsvinden en wat de kosten van een dergelijke proef zijn?
- Als de proef succesvol is, is het college dan bereid, evenals het college van de gemeente Groningen heeft besloten, regensensoren integraal te gaan invoeren bij verkeerslichten voor fietsers die hiervoor geschikt zijn?
Als de voorgaande vragen positief worden beantwoord, is het college dan bereid om bij de vele verkeersmaatregelen zoals die zijn voorgesteld in de nota Wegen, zoals die nota door de gemeenteraad is aangenomen in de vergadering van 27 april 2011, ook het aanbrengen van regensensoren in verkeerslichten op te nemen en de kosten van het aanbrengen van regensensoren ten laste laten komen van het voor de realisatie van de in nota opgenomen maatregelen, beschikbare budget.