schriftelijke vragen ondersteuning door de gemeente van werkgevers met werknemers met schulden
In de media zijn de afgelopen dagen berichten verschenen dat voor werkgevers de schulden die werknemers hebben opgebouwd, een steeds groter probleem worden. De afgelopen jaren constateerde 70% van de werkgevers een drastische stijging in het aantal loonbeslagen. Het aantal beslagen groeide in het eerste kwartaal van 2012 met ongeveer 15 %, zo blijkt uit informatie van de beroepsorganisatie voor deurwaarders KBVG. Het precieze aantal wordt niet geregistreerd. Deurwaarders schatten dat het om "ettelijke honderdduizenden" per jaar gaat. De groei van het aantal loonbeslagen is een gevolg van de toenemende schulden-problematiek. Uit onderzoek blijkt dat één op de tien huishoudens dergelijke problemen heeft. Daarnaast is het schuldeisers de laatste jaren gemakkelijker gemaakt om beslag op inkomen te laten leggen.
De vereniging voor schuldhulpverlening NVVK heeft onlangs aangegeven dat werkgevers werknemers die schulden hebben, meer moeten gaan ondersteunen. Op die manier kan het ziekteverzuim onder mensen met financiële problemen flink worden teruggedrongen. Het aantal schuld-gevallen stijgt zo snel, dat in sommige bedrijven de deurwaarder bij één op de vier werknemers beslag legt op het loon. Werkgevers zijn daar niet goed op voorbereid. Gebleken is dat loonbeslag grote gevolgen op de werkvloer heeft. Werknemers hebben door hun financiële zorgen slaapproblemen en krijgen daardoor geen goede nachtrust. Gevolg is dat die werknemers zich op hun werk daardoor slecht kunnen concentreren. Tijdens werktijd wordt er gebeld met allerlei schuldeisers. Alle energie van de werknemer gaat naar het schuldenprobleem. Het werk krijgt geen prioriteit meer. Daardoor zijn die werknemers minder productief voor de werkgever, met een mogelijke doorwerking naar de gehele productiviteit van het bedrijf.
De fractie van de ChristenUnie maakt zich ernstig zorgen over deze ontwikkeling. De fractie wil graag weten in welke omvang deze problematiek ook in een stad als Amstelveen speelt en op welke wijze de gemeentelijke schuldhulpverlening op deze problematiek kan inspelen.
De fractie wil daarom de volgende vragen aan het college stellen.
Vragen aan het college
- Kan worden aangegeven hoeveel van de personen die op dit moment in een traject van schuldhulpverlening bij de afd. Balans zijn opgenomen, werkzaam zijn in een arbeidsverhouding met een werkgever? Welk percentage is dit van het totale bestand van Balans?
- Heeft het college enig inzicht over het aantal werknemers dat niet is opgenomen in een schuldhulpverleningstraject bij Balans, woonachtig in Amstelveen, voor wie de bovengenoemde problematiek speelt?
- In welke mate wordt thans ook al de werkgever van een werknemer betrokken bij een schuldhulpverleningstraject dat door Balans met die werknemer is ingezet?
- Welke ondersteuning / voorlichting kan Balans aan werkgevers bieden met werknemers die een schuldenproblematiek hebben?
- Als deze problematiek zou moeten leiden tot een verhoogde inspanning van Balans, kan dan inzicht worden gegeven in de extra kosten die dit met zich mee zou brengen.
Namens de fractie van de ChristenUnie
B. de Pijper