Initiatief ChristenUnie zorgt voor AED’s in alle wijkcentra van Amstelveen

maandag 18 juni 2012 13:43

Op 10 november 2010 is een op initiatief van de ChristenUnie ingediende motie “AED’s in Amstelveen” door de gemeenteraad unaniem aangenomen. In deze motie werd het college gevraagd te onderzoeken of in Amstelveense wijkcentra AED’s (automatische externe defibrillatoren) geplaatst zouden kunnen worden. Onlangs zijn ook in de laatste wijkcentra de AED’s geplaatst. “Voor bezoekers van de wijkcentra is dit een belangrijke voorziening. Als iemand in een wijkcentrum een hartstilstand mocht krijgen kan er direct worden ingegrepen, “aldus Bert de Pijper, fractieleider van de ChristenUnie”.

Bij de begrotingsbehandeling in november 2010 heeft de gemeenteraad unaniem de op initiatief van de ChristenUnie ingediende motie AED’s in Amstelveen aangenomen. In Amstelveen waren er al bijna 70 AED’s in publiek toegankelijke ruimten geplaatst. Het merendeel was door winkeliers en verenigingen op eigen initiatief geplaatst. Een goede spreiding van AED’s binnen de gemeente is echter belangrijk en daarom nam de fractie van de ChristenUnie het initiatief voor een motie waarin het college werd verzocht te onderzoeken of plaatsing van AED’s ook in wijkcentra mogelijk is.

Thans zijn in alle wijkcentra van Amstelveen AED’sgeplaatst. Beheerders en vrijwilligers van de wijkcentra hebben een training gekregen. Zij weten nu hoe zij het apparaat moeten gebruiken. In de wijkcentra is daardoor gedurende de openingstijden personeel aanwezig dat in voorkomende gevallen de AED’s deskundig kan bedienen.

Sinds de komst van AED’s op openbare plaatsen is de kans om te overleven na een hartstilstand verdubbeld en dit percentage neemt nog steeds toe. Daarmee is volgens Bert de Pijper een maatregel genomen die belangrijk is voor de volksgezondheid in Amstelveen. “Problemen met het hart komen meestal onverwacht en dan is het zo belangrijk dat er onmiddellijk kan worden ingegrepen. De eerste zes minuten zijn immers van levensbelang.

Daarom zijn wij blij dat dit initiatief van de ChristenUnie thans door het college volledig is uitgevoerd. Een AED op de plaats waar mensen komen is van levensbelang, juist voor die persoon die onverwacht met een hartprobleem wordt geconfronteerd”.  

« Terug