Diwalifeest sponsored by Amstelveen

vrijdag 23 oktober 2009 12:42

Diwalifeest prima, nu ook andere feesten?

Schriftelijke vragen ex art 33

Amstelveen, 12 oktober 2009

Geacht college,

Het is de ChristenUnie niet ontgaan dat op zaterdag 10 oktober a.s. de gemeente Amstelveen (in samenwerking met de gemeente Amsterdam en bedrijfsleven) het Hindoestaanse Diwalifeest organiseert, subsidieert of stimuleert. De oranje posters, met daarop een afbeelding van de godin Lakshmi, zijn inmiddels overal verspreid. Deze week ontving ondergetekende van wethouder Groot een uitnodiging om bij de opening van dat feest aanwezig te zijn. Daarbij was ook het programma gevoegd. Onderdeel van de opening is een gebed, gevolgd door een dans aan de godin Lakshmi.

De ChristenUnie stelt u allereerst de volgende vragen naar aanleiding van dit feest.

1 Draagt de gemeente bij aan dit feest?

2 Zo ja, op welke manier(en)?

3 Indien dit (ook) financiën betreft, hoeveel zijn de totale kosten van dit feest ten laste van de gemeente? Welk percentage is dit van de totale kosten van het feest?

4 Indien dit op andere wijze geschiedt, bijvoorbeeld door terbeschikkingstelling van personeel, op hoeveel kunnen de kosten daarvan worden geraamd?

5 Uit welk budget worden deze financiële middelen gehaald?

Het feest wordt geopend met gebed en een dans aan de godin, die ook is afgebeeld op de uitnodiging. Daarmee is het religieuze karakter van het feest een gegeven. Om die reden stellen wij u de volgende vragen.

6 Hoe verhoudt zich dit met het algemeen levende uitgangspunt van scheiding tussen kerk en staat?

7 Draagt de gemeente in de toekomst ook bij aan feesten van andere religieuze aard?

Ik neem aan dat de gemeente bekend is met het gegeven dat niet alle Indiërs aanhanger zijn van de hindoe religie. In India leven ook christenen en moslims. Voor christenen en moslims is het Diwalifeest niet hun feest. Daarnaast zijn er Dalits, die in het kastensysteem van de hindoe niet meetelt. Zij zijn de armsten van de allerarmsten en mogen volgens het hindoe geloof niet eens worden aangeraakt.

8 Wat denkt de gemeente daar aan te doen? Gaat u ook iets voor de Indiase christenen, moslims en dalits organiseren?

 

In afwachting van uw spoedige berichten,

Hoogachtend,

Jacqueline Koops

ChristenUnie

« Terug