De gewetensbezwaarde ambtenaar

woensdag 28 februari 2007 14:02

Moeten Amstelveense ambtenaren gedwongen worden om homostellen te trouwen? "Nee", zegt raadslid Jacqueline Koops van de ChristenUnie, "ja", zegt raadslid Dorien Mijksenaar van GroenLinks. Beide partijen staan hierin lijnrecht tegenover elkaar. Dat is vreemd, zo stelt Jacqueline Koops allereerst. "Tijdens het Kamerdebat over de wet waarin het homohuwelijk is geregeld, liet GroenLinks immers nog een heel ander geluid horen. Kamerlid Femke Halsema zei destijds dat "ruimhartig" moest worden omgegaan "met ambtenaren die principiële of religieuze bezwaren hebben tegen het huwelijk van homoseksuelen". Vervolgens is de wet gekomen. En nu, zes jaar later, is het GroenLinks die meent dat er juist niet ruimhartig met deze ambtenaren moet worden omgegaan. GroenLinks stelt zelfs dat als deze ambtenaren bezwaren hebben, ze dan zelfs geen ambtenaar meer kunnen zijn."

De ChristenUnie is het daar volstrekt niet mee eens. Volgens Jacqueline Koops juicht de ChristenUnie juist toe dat de huidige regering initiatieven heeft aangekondigd om de rechtszekerheid van gewetensbezwaarde ambtenaren zeker te stellen áls er in de gemeentelijke praktijk problemen ontstaan op dit vlak. Meteen merkt zij wel op dat in de praktijk vaak goede praktische oplossingen worden gevonden, dus dat het zo'n vaart niet zal lopen met dergelijke initiatieven. "Maar dat ze broodnodig zijn, blijkt maar eens des te meer."

Jacqueline Koops : "Wat GroenLinks in Amstelveen voor ogen staat, gaat overigens een stuk verder, namelijk om de kwestie zo dicht te timmeren, dat er geen ruimte meer bestaat om gewetensbewaarde ambtenaren aan te nemen of in dienst te houden." De ChristenUnie vindt dat een kwalijke zaak, omdat hierdoor gewetensbezwaarden, zoals christenen en moslims maar ook andere gewetensbezwaarden, volgens haar geen trouwambtenaar meer kunnen zijn. "Dat is een vorm van discriminatie en in strijd met artikel 1 van de Grondwet", zo stelt Jacqueline Koops.

Verder wijst de ChristenUnie op een volgens haar zeer ongewenst effect voor de samenleving als geheel, namelijk dat de pluriforme samenstelling van het team trouwambtenaren hierdoor ernstig beperkt wordt.  Jacqueline Koops : "Omdat dan alleen trouwambtenaren aangenomen worden die geen bezwaren hebben tegen het sluiten van een homohuwelijk, zullen op de lange termijn nauwelijks bijvoorbeeld christelijke ambtenaren meer zijn. En veel christelijke paren (en wellicht ook moslims en andere personen) hechten er juist aan om getrouwd te worden door een ambtenaar die goed bij ze past. Een christelijk stel wordt liever getrouwd door een christelijke ambtenaar, dan door een atheïstische ambtenaar. Andersom ook, een atheïstisch stel wordt ook liever getrouwd door een ambtenaar die bij ze past. De gemeente heeft dan ook de taak om een huwelijksvoltrekking te faciliteren naar de wensen van de burgers. Het is immers een heel belangrijke dag in het leven van een burger, dan wil je graag de ambtenaar die bij je past en die je begrijpt."  

Koops vraagt zich af of het probleem van een gewetensbezwaarde ambtenaar hier in Amstelveen überhaupt speelt of heeft gespeeld. Voor zover haar bekend niet. Zij meent dan ook dat deze discussie in Amstelveen een non-issue is. "Maar laten we eerst de antwoorden van het college op de vragen van GroenLinks afwachten."  Overigens, Koops acht het niet juist dat GroenLinks deze kwestie heeft aangezwengeld door hierover schriftelijke vragen te stellen aan het college, waardoor het college haar standpunt moet gaan bepalen, zonder daarover het gevoelen van de raad te kunnen polsen. "Als een discussie hierover dan zo nodig moet, had ik veel liever deze discussie in de gemeenteraad gevoerd. Door het stellen van vragen aan het college, wordt vooralsnog de gemeenteraad volkomen buiten spel gezet."

« Terug