Aanvullend krediet Poppodium

woensdag 26 september 2007 13:41

De ChristenUnie zal niet instemmen met de verstrekking van aanvullend krediet. Voorzitter, staat u mij dat toe te lichten in een breder verband. Het gaat immers niet alleen om ja of nee, maar ook om de afwegingen die aan onze stem ten grondslag liggen. 

Wij hebben vier redenen om niet in te stemmen. Ik bespreek deze redenen in volgorde van zwaarte. Ik begin met de voor ons zwaarst wegende reden.

De ChristenUnie vindt subsidiëring (of gemeentelijke bijdrages of hoe je het wil noemen) van het poppodium een onjuiste zaak. Het poppodium biedt diensten aan die de gewone horeca ook wil en kan aanbieden, namelijk muziek, concerten, dansavonden en eten en drinken. De horeca biedt dit echter ook aan, bij uitstek zelfs, die organiseren ook graag publiekstrekkers zoals optredens en avonden met bepaalde muziek. Ze krijgen dan meer bezoekers en verkopen dan meer drankjes en hapjes. Als we Poppodium subsidiëren, dan stoten we daarmee horeca-ondernemers het brood uit de mond. Oneerlijke concurrentie, zo vinden wij dat. Vooral in Amstelveen levert dit een schrijnende situatie op. Aan de ene kant van ons Stadsplein zit Poppodium prinsheerlijk in een prachtig pand met bijna een half miljoen exploitatiesubsidie per jaar van de gemeente. Aan de andere kant van het plein zitten horeca-ondernemers die een zeer hoge huur hebben en daarnaast gewoon hun personeel moeten betalen. Aan hen zijn tien jaar geleden  hoge bezoekersaantallen voorgespiegeld, waarvan nog niet eens de helft wordt gehaald. En nu zien ze hun potentiele bezoekers naar de overkant vertrekken. Daar krijgen ze immers een biertje voor 1,90 euro, een heerlijke maaltijd voor 7,90 euro en een prachtig podium met goede geluidskwaliteit, betaald door de gemeente. Niet eerlijke concurrentie, zo lijkt ons.

Als men denkt dat zij wel spin-off zullen hebben van Poppodium, dan heeft men het helaas helemaal mis. Was dat maar zo. Ik heb contact met ze opgenomen en daaruit blijkt dat de bezoekers van Poppodium voor aanvang van de concerten nauwelijks bij de horeca langskomt en na afloop dat ook nauwelijks doet. De horecaondernemers hebben zelfs juist last van de bezoekers van Poppodium in de zin van vechtpartijen op het plein, het slopen van plantenbakken en een zeer ongewenste onveilige sfeer op het plein, met name 's avonds laat. Kortom, vanwege deze oneerlijke concurrentie voor ons geen reden om Poppodium te subsidiëren.

Dan onze tweede reden. Die ligt in het verlengde van onze eerste reden. Het is immers een commerciële activiteit die wordt aangeboden. Popmuziek, of dat nou R&B, funky jazz, techno, urban, metal/gothic, punk of rock is, dat alles vindt de ChristenUnie niet behoren tot de kunst en cultuur waarvan de burger dat nou zo nodig tot zich moet nemen. Niet te vergelijken dus met een openbare bibliotheek, een museum met kunst, een muziekschool of een schouwburg waarin kunst en cultuur wordt aangeboden. De ChristenUnie vindt dat als mensen dan zo nodig naar een concert van De Dijk willen of naar een technodance feest, dat zij daar de kostprijs voor moeten betalen, dus gewoon wat het kost, met huur gebouw, beveiliging en wat dies meer zij. De ChristenUnie beschouwt dit zeker niet als taak van de gemeente. Geld is een schaars goed.

Dan de derde reden. Ter geruststelling: ze worden steeds korter. Uit het Publieksonderzoek 2006 blijkt dat van de jaarlijkse 40.000  bezoekers slechts 20,6% uit Amstelveen zelf komt. De grootste groep komt zelfs uit Amsterdam (21.6%). 13,2% komt uit omliggende gemeenten zoals Uithoorn, Aalsmeer, Kudelstaart, Mijdrecht, Haarlem, Ouderkerk a/d Amstel, Utrecht etc. De ChristenUnie vindt dan ook dat Poppodium veel te weinig Amstelveners trekt. Dat we daar zo veel geld in pompen, maakt de ChristenUnie zeer ongelukkig.

Dan de laatste reden. In 2001 is Poppodium ontworpen en gebouwd. Daarbij zijn blijkbaar zulke steken gevallen dat vijf jaar later, in 2006 alweer 1,66 miljoen moest worden uitgetrokken om bepaalde ontwerpfouten (zo noem ik ze maar even) te herstellen, zoals de lift die niet voldoende capaciteit heeft, de laad- en losruimte die niet overdekt is, onvoldoende oefenruimte etc. Voorzitter, letten wij (raadsleden) wel voldoende op? We hebben allemaal de afgelopen week een brief ontvangen van het Poppodium. Daaruit blijkt dat de algemene reserve 1152 euro is! Voorzitter, dat is verontrustend. Draait daar wel een goede organisatie? De ChristenUnie verzoekt het college hier nauwlettend de ontwikkelingen in de gaten te houden en de raad op de hoogte te houden.

Gelet op al deze punten zal de ChristenUnie niet instemmen met dit raadsvoorstel (en al helemaal niet met het amendement!).

« Terug