Elsenhove blijft

zaterdag 15 juli 2006 11:37

Afgelopen woensdag 12 juli 2006. was er weer een belangrijke gemeenteraadsvergadering. Op 26 april 2006. was door de gemeenteraad het coalitieakkoord besproken. VVD, PvdA en CDA hadden met elkaar een coalitieakkoord bereikt en konden samen de wethouders voor het college van B en W gaan leveren. In de vergadering van woensdag 12 juli kwam het program aan de orde dat het college heeft opgesteld met de programma's die men de komende vier jaar in Amstelveen wil gaan uitvoeren. Het program heeft de pakkende titel: "Samen werken aan kwaliteit voor Amstelveen" gekregen.

De vergadering van 12 juli was een marathonvergadering die 's middags al begon om 15.00 uur tot ca. 17.30 uur en 's avonds werd voortgezet van 20.00 uur tot ca. 23.00 uur. In tegenstelling tot de vergadering van 26 april jl. die in een sfeer verliep waarin er een "harde" scheidingslijn was tussen coalitie en oppositie (alle amendenten en moties van de oppositie werden weggestemd door de coalitie), was er nu een constructieve sfeer, waarin zowel door coalitiepartijen als oppositiepartijen moties en amendementen werden ingediend die door andere, zowel coalitie- als oppostie-partijen, werden gesteund. Jacqueline heeft namens de CU nog naar voren gebracht dat zij erkentelijk was voor de constructieve sfeer waarin, in tegenstelling tot de vergadering van 26 april, thans met elkaar kon worden gesproken.

De belangrijkste stukken die in stemming kwamen waren het coalitieprogram "Samen werken aan kwaliteit voor Amstelveen" en de Kadernota die de financiële onderbouwing daaraan geeft.
Tijdens de vergadering werden er 3 moties en 1 amendement ingediend.
- Motie 1: ingediend door VVD, PvdA, CDA en BBA met enkele voorstellen om de groenvoorziening in Amstelveen te verbeteren. De CU heeft voor deze motie gestemd. De motie is aangenomen en het college heeft aangegeven de motie te zullen uitvoeren.
- Motie 2: gezamenlijk ingediend door alle partijen uit de gemeenteraad waaronder de CU om bij het jongerenbeleid in Amstelveen oog te hebben voor de verschillen en subculturen binnen de Amstelveense jongeren. De motie is met algemene stemmen aangenomen en wordt door het college uitgevoerd.
- Motie 3: gezamenlijk ingediend door alle partijen uit de gemeenteraad waaronder de CU om onderzoek te doen hoe binnen en buiten de gemeente de bewegwijzering naar het Stadshart verbeterd kan worden. De motie is met algemene stemmen aangenomen en wordt door het college uitgevoerd.
- Amendement 1: ontworpen door de CU (jawel het eerste amendement dat de CU zelf bedacht heeft!!!). Het betreft het amendement "Elsenhove". Het is een amendement om in de kadernota van 2007 tot 2011 een bedrag van maximaal 35000,00 per jaar op te nemen, ten behoeve van jaarlijkse ondersteuning voor de exploitatie van speelboerderij Elsenhove. Het amendent van de CU kreeg uit eindelijk de steun van alle partijen uit de gemeenteraad, behalve BBA die als enige partij tegen het amendement stemde. Door het aannemen van het amendement door de gemeenteraad is het bedrag van 35000,00 per jaar voor Elsenhove aan de kadernota toegevoegd.

Er waren niet alleen positieve punten voor de CU, ook enkele minder positieve. Jacqueline heeft nog gepoogd om bij andere partijen steun te krijgen voor een motie om het college aan de ouders in de Amstelveen en alle verkopers en verstrekkers van alcoholische dranken een brief te schrijven waarin wordt gewezen op het stijgende alcoholgebruik onder jongeren. Er bleek onvoldoende steun voor deze motie te bestaan. Om die reden heeft Jacqueline de motie niet ingediend. Groen-Links verwoorde het zo dat men niet een jeugdbeleid wil hebben waarin met een opgeheven vinger naar de jeugd wordt gewezen. Jacqueline heeft in reactie daarop gezegd dat het er omgaat om te wijzen om de gevaren die de jeugd bedreigen en dat duidelijk de communiceren. Aan het eind van de vergadering kwam zowel het collegeprogram als de kadernota instemming. Met name de afweging of de CU voor of tegen het collegeprogram zou kiezen was een moeilijke afweging. In het collegeprogram worden heel veel nota's aangekondigd en wordt met name gestuurd op tevredenheidscijfers van de burgers van Amstelveen en te weinig concrete initiatieven aangekondigd. In deze afweging heeft de CU toch besloten om tegen het collegeprogram te kiezen. Voor het collegeprogram werd gestemd door VVD, PvdA, CDA, BBA, D'66 en OCA en tegen het program werd gestemd door GroenLinks en de CU.
De CU heeft wel voor de kadernota gestemd, wat te verwachten was gezien het aangenomen amendement van de CU. Voor de kadernota stemde alle partijen met uitzondering van GroenLinks.

Voor het overige heeft de politiek secretaris afgelopen maandag 10 juli weer een vergadering van de fractie bijgewoond. Het was weer een inspirerende vergadering. We hebben met elkaar afgesproken dat er binnenkort een nieuwsbrief aan de leden zal komen.

Dit was het dan weer even, de gemeenteraad is twee maanden op reces. Blijf Jacqueline, Dianne en Judith in jullie gebeden gedenken!! Als er vragen zijn of opmerkingen hoor ik het weer graag.

Met vr. gr.

Bert de Pijper

Politiek Secretaris

« Terug