ChristenUnie koestert de Amstelveense ringslang
De ChristenUniemotie genaamd 'Koester onze ringslang' is 17 juli door een ruime meerderheid van de gemeenteraad aangenomen. Heugelijk nieuws aldus burgerlid Dianne Hoefakker, die de afgelopen periode werkte aan de motie.
Verontrustende brief
Afgelopen februari ontving de gemeenteraad een brief van een verontruste inwoner, Hein Koningen. Koningen is groot natuurliefhebber en heeft in zijn werkzame leven zijn sporen verdiend als deskundige op het gebied van flora- en faunabeheer, ook bij de gemeente Amstelveen. In de brief, uit Koningen zijn zorgen over het voortbestaan van de ringslang. De Raad wordt gewezen op de veranderingen van de afgelopen eeuw in het gebied rondom de Poel en de gevolgen die dat heeft voor de ringslang. De afgelopen vijf jaar kwamen er geen ringslangeneieren meer uit in het leefgebied. Voorheen, hoewel kwetsbaar, was het aantal hoger en meer stabiel. Dit alles lijkt te wijten aan de huizenbouw, het drukke fietspad en het aantal mensen dat honden uitlaat rond de Poel en op de spoorlijn, terwijl dat verboden is.
Rode lijst
Nederland kent drie inheemse slangensoorten: de ringslang, de adder en de gladde slang. De ringslang is een dier dat van origine leeft in het Amstelveense poelgebied. De ringslang is voor de mens ongevaarlijk. De ringslang staat op de rode lijst van beschermde diersoorten. Wanneer een dier op zo'n lijst vermeld staat, moet de beheerder van het leefgebied, in ons geval de gemeente, zich ontzettend inspannen om het dier niet alleen met rust te laten, maar hem ook te koesteren. De motie roept daarom op om meer aandacht te hebben voor de ringslang. Zo zal er gekeken moeten worden naar de specialistische plannen voor en uitvoering van beheer van de unieke veenmosgebieden. In dat typisch Amstelveense landschap had de ringslang het vroeger goed naar zijn zin en met haar nog vele andere rijke soorten van bloemen, planten en dieren.
Bouwprojecten rond de Poel
De komende jaren zullen in het teken staan van bouwplannen rondom de Poel. Zo zal de fietsroute langs de museumspoorlijn verbreed worden en wordt de noordelijke Poeloever omgevormd tot een recreatiegebied. Wat de ChristenUnie betreft zullen deze plannen de ringslang ten goede moeten komen. Hoe dat het beste kan, gaat de wethouder de komende periode verkennen. Gelukkig heeft de natuur veel herstelkracht, uiteraard moet de mens dan ook verantwoordelijkheid nemen. Hein Koningen en de ChristenUniefractie zien uit naar de plannen voor een versterkte biotoop van de ringslang en hopen dat de ringslang haar weg naar de Amstelveense broeihopen en herstelde veenmoslanden weer snel terug zal vinden.