Vragen over warmtepompinstallaties in Westwijk Zuid West

8e7be5af-fb7b-4698-b752-dd196feed2a0.jpegmaandag 12 september 2022 13:34

In de Kastelenbuurt Westwijk Zuid-West worden de, rond 2010, opgeleverde woningen verwarmt en gekoeld door een pompinstallatie die gevoed wordt door een centraal bronsysteem. Op deze manier was Westwijk Zuid-West één van de eerste wijken in Nederland met een duurzame en aardgasvrije vorm van energievoorziening.

Het brongedeelte van de warmtepompinstallatie wordt geëxploiteerd door Eteck Energie Bedrijven. Eteck heeft een contract van 30 jaar. Bewoners betalen maandelijks aan Eteck een bedrag voor onderhoud aan leidingen en installatie. Jaarlijks wordt de bijdrage door Eteck geïndexeerd. In 2022 heeft Eteck de bijdrage verhoogd met 77%. De verhoging heeft bij de bewoners veel onbeantwoorde vragen opgeroepen. Het lukt Eteck, tot op heden, niet de bewoners te overtuigen van de noodzaak van de verhoging.

Naast de maandelijkse kosten voor Eteck en de verbruikskosten bij eigen energieleverancier worden de bewoners in toenemende mate geconfronteerd met falende warmtepompen. Elke woning heeft een dergelijke pomp, vaak in eigendom. Wanneer de pomp kapot is kost vervanging rond de 15.000 euro. Bij oplevering in 2010 werd de levensduur van een pomp geschat op zo'n 20 jaar. Helaas zijn tot op heden al tientallen pompen gesneuveld.

De ChristenUnie vraagt het college om ondersteuning van de getroffen bewoners, onderzoek te doen naar een andere eigendomsconstructie en hiervan lessen te leren voor  toekomstige gasvrije woonwijken .

 

 

 

« Terug