Onze reactie op 'Blow in the Dark' van AmstelveenSport
De ChristenUnie in de Amstelveense gemeenteraad is woedend over het idee van Heleen van Ketwich Verschuur, directeur van AmstelveenSport, om in Amstelveen een evenement ‘Blow in the Dark’ te gaan organiseren. Jongeren zouden dan eventueel stoned kunnen sporten. Inmiddels heeft Van Ketwich Verschuur gisteravond in een brief aan de gemeenteraad laten weten dat zo’n evenement inderdaad “moreel niet uitvoerbaar” is.
De directeur van AmstelveenSport deed haar uitspraken zaterdag in de eerste aflevering van Lunchcafé Oranje, het zomerprogramma van 1Amstelveen. “Jeugd is een ingewikkelde doelgroep die we graag willen bereiken”, zei Van Ketwich Verschuur. “Daarom wil ik het evenement graag organiseren.” Ze benadrukte dat ze niet iedereen aan de softdrugs wil krijgen. Ze wil juist de groep bereiken die nu al softdrugs gebruikt.
Lees ook: Directeur AmstelveenSport heeft plannen voor opvallend evenement: ‘Blow in the Dark’
“Het is niet dat iedereen dan moet gaan blowen. Ook al mag dat. Maar we gaan dan ook sporten. Je wekt interesse bij de doelgroep door met een knipoog een Blow in the Dark – in plaats van Glow in the Dark-evenement te houden. Dan heb je ze, en dan ga je met ze sporten. Bijvoorbeeld volleyballen met een lichtgevende bal.”
Vragen
Naar aanleiding van de uitzending heeft Henk Stoffels, gemeenteraadslid voor de ChristenUnie woensdag vragen gesteld aan het College van B en W. “Het is algemeen bekend”, zegt hij, ”dat blowen gepaard gaat met risico’s, zoals de kans op gezondheidsklachten op korte en lange termijn en verslaving. Naast de invloed op het individu heeft drugsgebruik ook veel maatschappelijke gevolgen. Een event als ‘Blow in the dark’ draagt bij aan de normalisering van drugsgebruik. Deze normalisering kan het aantal (jeugdige) gebruikers doen toenemen, net zoals de bijbehorende criminaliteit, (verkeers)onveiligheid, ondermijning en toenemende zorgvraag die ermee samenhangen.”
Stoffels vroeg het college onder andere hoe het plan zich verhoudt tot de Amstelveense plaatselijke verordening, waarin staat dat handel en gebruik van cannabis op openbare plaatsen verboden is.
Aan het begin van de avond stuurde Heleen van Ketwich Verschuur een mail aan de gemeenteraadsleden. De tekst daarvan luidde:
Uiteraard wordt er geen ‘Blow in the Dark’ evenement georganiseerd voor jongeren. AmstelveenSport is net als de gemeente Amstelveen fel tegen vormen van middelengebruik, waaronder roken. Roken en sport gaan niet samen. Nooit. Roken, met name onder jongeren, wordt actief ontmoedigd.
Wij zetten ons vanuit AmstelveenSport in voor een rookvrije generatie. Onder andere bij de begeleiding van sportkantines in samenwerking met JOGG en TeamFIT. Ook speelplekken, schoolpleinen en sportevenementen zijn rookvrij.
Landelijk, maar zeker ook lokaal probleem is dat de doelgroep 14 tot 20-jarigen structureel minder sporten en een risicogroep vormen. Het blijft een groot vraagstuk hoe we deze jongeren bereiken en hoe we ze motiveren te gaan bewegen. Deze vraag stel ik mezelf ook keer op keer, en soms frustreert het dat we deze doelgroep moeilijk weten te bereiken. Daardoor ga je out of the box denken, en kom je op experimentele en ludieke ideeën. Niet al deze ideeën zijn uitvoerbaar. Een evenement als ‘Blow in the Dark’ is moreel niet uitvoerbaar.
‘Blow in the Dark’ is een knipoog naar “Glow in the Dark” en daarmee bedoel ik Glow Sports. Dit is een sportactiviteit waarbij traditionele sporten, zoals voetbal, volleybal of basketbal, worden gespeeld in een verduisterde ruimte met fluorescerende kleding, ballen en lijnen, verlicht door blacklights. Dit creëert een visueel spectaculaire en energieke sfeer. De kans dat jongeren tussen 14 en 20 jaar in beweging komen door Glow Sports is realistisch, omdat het een unieke en spannende twist geeft aan bekende sporten, wat hen vervolgens motiveert om actief te blijven. Een Glow Sports evenement zou ik dan ook heel graag voor deze doelgroep organiseren.
De aankondiging zorgt voor opschudding en commotie. Als mijn uitspraak bij 1Amstelveen ervoor zorgt dat één jongere tussen de 14 en 20 meer motivatie heeft om te sporten, hebben we weer een stapje vooruit gedaan!”
Verbijsterd
De mail werd door de ChristenUnie opgevat als excuus, waarna de partij besloot de schriftelijke vragen in te trekken. “Wij willen het ambtelijk apparaat niet belasten. Wel zijn we ronduit verbijsterd dat er (in eerste instantie) zo luchtig/grappig wordt gedaan over een plan van dergelijke aard, bij iemand die vanwege haar functie toch echt beter zou moeten weten. De ernst van persoonlijk leed in gezinnen en jonge levens, maar ook de ontwrichtende maatschappelijke schade van middelengebruik werd er compleet door ontkend.”