College neemt werkgelegenheidsplan ChristenUnie over

zondag 22 oktober 2006 14:10

B en W zijn bereid een plan van de ChristenUnie (CU) in de gemeenteraad over te nemen om mensen uit de bijstand te krijgen en aan een reguliere baan bij de AM Groep - het regionale werkvoorzieningschap - te helpen. Wethouder Groot heeft dat gezegd in de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen (ABM).

De commissie besprak de gemeentebegroting 2007, die de raad op 9 november moet vaststellen. CU-raadslid Jacqueline Koops wil in de begroting geld reserveren voor het scheppen van werkgelegenheid. Het gaat om mensen met een bijstandsuitkering die op de wachtlijst van de AM Groep staan. Met sommigen is dat al vijf jaar het geval, terwijl dat volgens Koops wettelijk maximaal een jaar mag duren. Zij pleitte ervoor de wachtenden nu onmiddellijk één jaar lang op basis van een arbeidscontract te laten werken bij de groep. Haar plan voorziet niet in een langere periode, omdat per 1 januari 2008 het subsidiëringsysteem ingrijpend wordt veranderd. Het gaat om tien Amstelveners. Met hen aan het werk te helpen is voor de gemeente 90 mille gemoeid. Groot wil dat geld halen uit het overschot in het budget voor de uitvoering van de Wet Werk en Bijstand.

Hij zegde toe in de begrotingsvergadering van de gemeente met een notitie te komen, die aan het plan van de ChristenUnie tegemoet komt. Koops wacht die af, alvorens eventueel met een amendement op de begroting te komen. De lange wachtlijst is haar een doorn in het oog. "Sommige mensen bellen bijna elke week om te vragen hoe ver zij al op de lijst zijn opgeschoven. Zij willen zo graag aan het werk," zegt ze.

Volgens Koops is er voldoende werk bij de AM Groep, maar zit plaatsing van wachtenden vast op de kosten van werkbegeleiding. Die moet de gemeente voor haar rekening nemen, vindt de CU.

Koops blij met de toezegging van de wethouder. "Ik vindt het niet alleen van belang voor die mensen die nu kunnen gaan werken, maar ook voor hun gezinnen en kinderen. Het is goed als kinderen een vader of moeder hebben dieelke dag werkt, in plaats van dat zij leren dat je hele dagen op de bank kunt zitten. Een goed voorbeeld is belangrijk voor kinderen," zegt Koops.

Bron: amstelveen.blog.nl

« Terug