Gemeente moet waarzeggerij mijden

vrijdag 25 april 2008 13:07

De ChristenUnie heeft kennis genomen van de spirituele dag "Tussen hemel en aarde"  die Cardanus, de welzijnsinstelling van de gemeente Amstelveen, heeft georganiseerd op 30 maart 2008. Op die dag hebben burgers kunnen kennismaken in workshops en lezingen over onder meer handlezen, astrologie of tarotkaarten. Ingezet werden mensen die bijzondere talenten zouden hebben op het gebied van spiritualiteit, tarot, astrologie, stenenleggers, yoga en orakelsnuffelen. Inmiddels is gebleken dat Cardanus onverdroten doorgaat met het aanbieden van deze vormen van waarzeggerij.  Zo heeft Cardanus op 15 april 2008. in het wijkcentrum Hofburg aan de Haspelselaan 129 een verdiepende workshop tarotkaarten georganiseerd naar aanleiding van de spirituele dag van 30 maart 2008.

De ChristenUnie is bezorgd over deze ontwikkeling. Zij vindt het ongepast dat een welzijnsorganisatie van de lokale overheid zich met gemeenschapsgeld inzet om deze vormen van spiritualiteit onder de bevolking te promoten, met name activiteiten die zich bezighouden met waarzeggen (handlezen, astrologie, tarotkaarten, stenenleggen). Dit zijn activiteiten die normaliter worden aangeboden op een paranormale beurs, niet activiteiten die moeten worden aangeboden door een gemeentelijke organisatie met behulp van gemeenschapsgeld en -bezittingen. Volgens de ChristenUnie dient de gemeente zich verre te houden van het aanbieden van waarzeggerij en andere paranormale activiteiten. Een overheid zou dat niet als ‘welzijnswerk' aan haar burgers moeten aanbieden. De ChristenUnie heeft het college dan ook in schriftelijke vragen opgeroepen om Cardanus ter verantwoording te roepen door de volgende vragen te stellen:

  • Heeft het college er weet van dat Cardanus zich inzet om waarzeggerij en andere paranormale activiteiten te promoten bij de Amstelveense burgers?
  • Bent u met mij van mening dat het welzijnswerk onder meer als doel dient te hebben dat mensen meedoen in de maatschappij en om mensen aan elkaar te verbinden?
  • Dat het gemeentelijke welzijnswerk niet als doel heeft om mensen te binden aan (waarzeggerij)kaarten, waarvan men denkt dat die bepaalde machten en krachten vertegenwoordigen en de toekomst kunnen voorspellen of anderszins iets te vertellen hebben?
  • Indien ja, is het college dan met mij van mening dat paranormale activiteiten, zoals waarzeggerij, niet vallen onder het welzijnswerk?
  • Bent u met mij van mening dat het uw welzijnsorganisatie (Cardanus) niet past om zich met gemeenschapsgeld en -middelen in te zetten om waarzeggerij (tarotkaarten) onder de bevolking te promoten?
  • Bent u voorts met mij van mening dat Cardanus het gemeentelijk welzijnswerk vertegenwoordigt?
  • En dat dus in feite Cardanus het college c.q. de gemeente vertegenwoordigt in de uitvoering van het gemeentelijke welzijnswerk?
  • Indien ja, bent u het dan met mij eens dat de gemeente c.q. het college zich dient te onthouden van het aanbieden van waarzeggerij aan haar burgers en zich dient te onthouden van het promoten van waarzeggerij op andere wijze?
  • En dat dus het college Cardanus zou moeten verzoeken om deze activiteit niet meer aan te bieden aan de Amstelveense bevolking of dat het college op andere wijze afstand neemt van de workshops waarzeggerij en andere paranormale activiteiten?

« Terug