ChristenUnie komt met initiatiefvoorstel buurtkamer

maandag 02 juni 2008 11:49

De fractie van de ChristenUnie zal in de raadsvergadering van 25 en 26 juni een initiatief voorstel  presenteren. De ChristenUnie zal een voorstel indienen een experiment uit te  voeren met een z.g. buurtkamer.

Onderzoeken  van de Universiteit van Utrecht hebben aangetoond dat vooral ouderen een grote risicogroep vormen te vereenzamen of zelfs in een sociaal isolement te raken. Uit het onderzoek blijkt verder dat 6% van de 55-plussers zich eenzaam voelt.

De wijk Patrimonium is uitgekozen als mogelijke pilot.

Ruim 1000 bewoners van de wijk Patrimonium zijn ouder dan 55 jaar.

Verder is gebleken dat 60 - 70 % nooit in een wijkcentrum komt.

De drempel is vaak te hoog om deze plaatsen te bezoeken.

Een buurtkamer is een kleinschalige ontmoetingsruimte voor ouderen uit de buurt. Zij kunnen hier terecht om de krant te lezen, een kop koffie drinken of  gewoon een praatje te maken. Individueel les met de computer en/of internet of gewoon een spelletje schaken zijn andere mogelijkheden.

In de buurtkamer kan je zonder afspraak binnenwandelen.

Naast de ontmoeting met buurtbewoners kan de buurtkamer ook de functie hebben van signalering, informatie en voorlichting.

In steden als Enschede en Den Haag  zijn al langere tijd  meerdere buurtkamers in gebruik. 

De woningcorporatie in Enschede heeft  2 woningen uit het reguliere woningbestand ter beschikking gesteld. De corporatie ziet de buurtkamer als een grote mogelijkheid de leefbaarheid in de wijk te bevorderen.

De seniorenraad, de welzijnsorganisatie Cardanus en het wijkplatform Patrimonium staan zeer positief tegenover het voorstel.

« Terug