Verkeerssituatie Ouderkerkerlaan

maandag 18 november 2013 10:28

Een aantal bewoners van de Ouderkerkerlaan maakt zich zorgen over het drukke verkeer op de Ouderkerkerlaan, dat regelmatig tot gevaarlijke situatie met fietsers leidt.
De fractie van de ChristenUnie vraagt het college om maatregelen.

Geacht college,

De Ouderkerkerlaan is voor het gedeelte tussen het Oude Dorp en de kruising met de Keizer Karelweg aangewezen als 30kilometerzone. 

Een aantal bewoners van de Ouderkerkerlaan, waaronder ondergetekende, maakt zich zorgen over het drukke verkeer op de Ouderkerkerlaan, dat regelmatig tot gevaarlijke situatie met fietsers leidt. Ook wordt er te hard op  de Ouderkerkerlaan door auto’s gereden. Automobilisten trappen nadat ze vanaf de Keizer Karelweg rechtsaf zijn geslagen de Ouderkerkerlaan op, stevig het gaspedaal in en gaan dan bij de eerste drempel stevig in de remmen. Na de eerste drempel wordt de snelheid weer stevig opgevoerd, tot de tweede drempel, enz.

Daarnaast ontstaan bij de kruising met de Keizer Karelweg regelmatig gevaarlijke situaties met fietsende leerlingen van het KKC die nadat ze de kruising met de Keizer Karelweg hebben gepasseerd, de Ouderkerkerlaan nemen richting het KKC. Ze moeten dan eerst tussen de auto’s doorlaveren die op de Ouderkerkerlaan staan te wachten voor het stoplicht en daarna moeten ze de Ouderkerkerlaan schuin oversteken en dan goed uitkijken voor de auto’s die vanaf de Keizer Karelweg komen en de Ouderkerkerlaan opgaan, richting Oude Dorp. Met name ’s morgens in de spits komen gevaarlijke situaties voor.

Tenslotte wordt in toenemende mate de Ouderkerkerlaan gebruikt als sluiproute van en naar het Oude Dorp. Zowel ’s morgens als aan het eind van de middag staat een lange file op de Ouderkerkerlaan te wachten voor het stoplicht bij de kruising met de Keizer Karelweg. De file lijkt steeds langer te worden. Ook gaat er met name ’s morgens een stroom van auto’s over de Ouderkerkerlaan richting Oude Dorp.   

De fractie van de ChristenUnie heeft daarom de volgende vragen aan het college:

1.Is het college bereid om een betere handhaving van de maximum snelheid (30 kilometerzone) op de Ouderkerkerlaan tot stand te brengen?

2. Is het college bereid om te onderzoeken of door een andere inrichting van de Ouderkerkerlaan het harde rijden van auto’s op de Ouderkerkerlaan kan worden ontmoedigd?

3. Wil het college nagaan hoe fietsers die de Keizer Karelweg oversteken en naar het KKC of het Oude Dorp moeten, aangemoedigd worden om niet de Ouderkerkerlaan te gebruiken maar de Bovenkerkerkade (fietspad en weg).

4. Wil het college nagaan op welke wijze de Ouderkerkerlaan niet langer als sluiproute wordt gebruikt voor autoverkeer vanaf de Keizer Karelweg naar het Oude Dorp en andersom? 

Bert de Pijper

fractieleider van de ChristenUnie

« Terug