Toespraak opening Zomerschool

woensdag 14 september 2011 14:22

9 en 10 augustus 2011

De vijfde zomerschool in Amstelveen: Amsterdam

Dames en heren,

Ik heet u van harte welkom in wijkcentrum Alleman waar vandaag de zomerschool voor u van start gaat. Zomerschool is de letterlijke vertaling van Summer School. Een Engelse benaming voor cursussen die plaatsvinden in de zomer. Het programma brengt studenten en leerlingen extra vaardigheden bij tijdens de zomervakantie.

In Amstelveen wordt de zomerschool aangegrepen om actieve senioren door lezingen en excursies informatie over een bepaald thema bij te brengen. Zo passeerden de afgelopen vier jaar de thema’s
Religie,
Natuur & architectuur,
Nederland en het water en
Reis mee: onderweg met trekschuit, trein & vliegtuig.
Dit jaar is dus een jubileumjaar. Voor de vijfde keer organiseert Cardanus de zomerschool. De eerste was al een groot succes. De laatste twee ook. Het is zelfs zo succesvol dat het zomerschoolprogramma dit jaar twee keer wordt aangeboden en beide mag ik officieel openen. Een hele eer.

Ik heb het programma bekeken en ben van mening dat de organisatie er wederom in is geslaagd om een zeer afwisselend programma in elkaar te draaien.
Het lijkt mij een ideale manier om gelijkgezinden te ontmoeten en tegelijkertijd culturele kennis te vergaren.

Dit jaar is het thema Amsterdam. Amsterdam is vaak bezongen. Wist u dat er meer liedjes over Amsterdam zijn geschreven dan over Nederland?
Een greep uit de vele songs:
Geef mij maar Amsterdam, van Johnny Jordaan
’t is stil in Amsterdam, van RamsesShaffy
Tulpen uit Amsterdam, van Herman Emmink
Aan de Amsterdamse grachten, van Wim Sonneveld
en Amsterdam, Amsterdam van MaggieMcNeal waarmee zij ons land op het songfestival van 1980 vertegenwoordigde. Herinnert u zich dat nog?

Kent u ook het kinderversje Amsterdam, die groote stad?
Amsterdam, die groote stad,
Is gebouwd op palen.
Als ze nu eens ommevalt,
Wie zal dat dan betalen?

Amsterdam, die groote stad,
Is gebouwd op palen.
Als men de stad ommekeert,
Dan kan men erin verdwalen.

Ik weet zeker, dames en heren, dat Cardanus de vier dagen van de zomerschool dusdanig goed voor u heeft georganiseerd dat u er niet zult verdwalen.

Mij rest niet anders dan u een geweldige tijd toe te wensen in Amsterdam, de stad waar alles kan, en onze grote buurgemeente. Dan ga ik weer aan het werk in het raadhuis aan de prachtige Amstelveense Poel.

Ik wens u veel leerzaam plezier.

« Terug