Joël Voordewind spreekt in Amstelveen op thema-avond: ‘Ontwikkelingssamenwerking: weggegooid geld?’

maandag 14 februari 2011 19:52

Heeft het wel zin om geld te geven voor hulp aan arme landen? Nederlanders geven bovengemiddeld veel geld uit aan goede doelen. Tegelijk zijn er vaak kritische geluiden te horen over de besteding van dit geld, en vooral als dit naar ontwikkelingslanden gaat. Komt het niet vaak terecht bij corrupte overheden? Is de geboden hulp niet meer dan een druppel op de gloeiende plaat?

In het kader van de nationale collecteweek (20-26 maart) organiseert ZOA in samenwerking met de ChristenUnie een avond over de zin van noodhulp en ontwikkelingssamenwerking. Deze vindt plaats op maandag 7 maart 2011 om 20:00 uur in de Bibliotheek aan het Stadsplein in Amstelveen.

Deskundige bijdrage

De thema-avond in Amstelveen is een initiatief van ZOA-vrijwilligers Arthur Onderstal en Klaas Driebergen. Zij vonden twee deskundigen bereid om op deze avond in te gaan op de zin van noodhulp en ontwikkelingssamenwerking:
- Joël Voordewind is lid van de Tweede Kamer voor de ChristenUnie en heeft ontwikkelingssamenwerking in zijn portefeuille. Hij heeft zich ingezet voor verschillende hulporganisaties.
- Roelof van Til is programmamedewerker bij ZOA en heeft vele jaren voor ZOA in het buitenland gewerkt. Hij heeft ervaring met noodhulp en wederopbouw in Cambodja, Congo en Ethiopië.

Actueel

Het onderwerp van de avond is actueel in deze tijd van grote bezuinigingen. Ontwikkelingssamenwerking is één van de eerste begrotingsposten waarin gesneden wordt. Nederland gaf ruim 0,8 procent van het Bruto Nationaal Product uit aan ontwikkelingshulp, maar zestig procent van de Nederlanders vond dit percentage te hoog. Het kabinet bezuinigt nu bijna een miljard op ontwikkelingssamenwerking, waardoor het percentage uitkomt op nog geen 0,7 procent.

Praktische informatie

Deze thema-avond vindt plaats op maandag 7 maart 2011 in de Bibliotheek Amstelveen Stadsplein (naast het busstation van Amstelveen). Aanvang: 20:00 uur (zaal open vanaf 19:45 uur). De toegang is gratis; voor wie wil bijdragen om de onkosten te dekken, wordt er een deurcollecte gehouden. Er zal ook live muziek aanwezig zijn.

Collectanten gezocht

Voor de nationale collecteweek (20-26 maart) is ZOA nog hard op zoek naar collectanten voor Amstelveen. Wie hieraan mee wil doen, kan contact opnemen met Arthur Onderstal (zie onder). Meer informatie over ZOA vindt u op www.zoa.nl.

Voor meer informatie over deze avond kunt u contact opnemen met:

Arthur Onderstal (020-6453080)
Klaas Driebergen (020-3450019, 06-40633401)

« Terug